Cultureel erfgoed

Het plaatsje Een ligt in de gemeente Noordenveld.

Op cultuurhistorisch gebied is Noordenveld zeer rijk bedeeld. In de gemeente is een enorm aantal monumenten. Veel daarvan bevinden zich in Veenhuizen, het unieke gevangenisdorp.
De schitterende dorpjes Zuidvelde en Westervelde hebben de status van beschermd dorpsgezicht. Ook voor Veenhuizen is deze status aangevraagd.
Ook de hunebedden, in Westervelde en Steenbergen, en de Zwartendijksterschans in Een herinneren aan een ver verleden.


Uniek esdorpenlandschap

Het eeuwenoude dorp Norg telt maar liefst vijf brinken op een rij. Het is een rustig, gezellig dorp met ruime voorzieningen (winkels, restaurants). Norg wordt omringd door een uniek esdorpenlandschap, dat tot de best bewaarde van ons land behoort. Het kleinschalige landschap bestaat uit oude akkers, heideveldjes, natte graslanden en kostbare oude bosgebieden. Het beheer van het gebied is gericht op het zo goed mogelijk instandhouden van de rijke natuur en cultuurhistorie. Het resultaat is een gebied dat een oase van rust vormt, waar de tijd stil lijkt te staan. Er zijn volop mogelijkheden voor fietsen, wandelen, paardrijden en excursies van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Olie en korenmolen Woldzigt

In de gemeente Noordenveld zijn vier molens bewaard gebleven, in Roderwolde, Peize en Norg. Vooral de olie- en korenmolen 'Woldzigt' in Roderwolde is uniek.
Aan de Hoofdstraat in Roderwolde staat de olie- en korenmolen Woldzigt. Gebouwd in 1852 is de molen één van de best bewaarde molens van Nederland. In één van de zijvleugels bevindt zich het Nederlands Graanmuseum. Hierin zijn allerlei voorwerpen ondergebracht, die betrekking hebben op de verbouw van graan en oliehoudende zaden, uit heden en verleden.

Gevangenismuseum Veenhuizen

Heeft u wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdekt u alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu. Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn. 

Maak een gratis website.